Onderwijs
Beweegadvies
Scholen help ik graag met inzicht krijgen in beweegmogelijkheden binnen het onderwijs. Hierbij kun je denken aan het verbeteren van meer beweegmomenten op school (ook binnen een theorieles). Verder kun je denken aan het realiseren van meer beweegmogelijkheden op het schoolplein. Daarbij hoort het ontwerpen of herinrichten van een schoolplein met meer beweegopties ook tot de mogelijkheden. Een andere opties zijn; het bouwen aan een nieuw vakwerkplan of het mede ontwikkelen van buitenschoolse beweegactiviteiten. Ik lever graag maatwerk, waarbinnen de school behoefte aan is.

Begeleiding vakwerkplan
Hierboven is het al even kort benoemd, maar staat hier toch nog apart vermeld. Dit omdat het bij vakgroepen lichamelijke opvoeding vaak een uitdaging blijft om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan. Daarnaast zijn de kerndoelen en eindtermen vaak ruim beschreven waardoor er veel ruimte is voor eigen visie. Juist dit wilt onder de vakgroepleden nog wel eens botsen. Een begeleiding van buitenaf in dit proces kan een boost geven aan positieve ontwikkeling van een (nieuw) vakwerkplan. Daarnaast is het wellicht fijn om te vernemen dat ik dit vak op zowel de academie in Nijmegen als op de academie in Eindhoven heb mogen geven. Ik deel dan ook graag mijn expertise om samen te komen tot (nieuw) bewegelijk onderwijsmateriaal.

Beweegscholing
Bijscholingen op school is vaak gericht op theorievakken. Praktijkvakken komen nauwelijks aan de orde, laat staan specifiek voor het vak lichamelijke opvoeding. Er zijn diverse bijscholingen door het land, maar vrij krijgen op de specifieke datum van bijscholing blijkt niet voor iedereen haalbaar. Een andere manier om dit op te lossen is vakspecifieke scholing juist naar school toe te halen en maatwerk te bieden voor de vakgroep. Door mijn netwerk heb ik diverse ingangen op academies en inspirerende collega’s uit het werkveld. Van een tof spel tot aan pedagogische of wettelijke vraagstukken, niets is onmogelijk. Ik denk graag met je mee wie een passende bijscholing kan verzorgen die volledig aansluit aan de behoefte van de vakgroep. Daarbij kunnen zelfs de behoefte van de vakgroep worden onderzocht, indien noodzakelijk.

Motorisch Remedial Teaching (MRT)
Ongeveer 10% van de bevolking heeft te kampen met motorische problemen (Mulder, 2009). Motorisch Remedial Teaching/ Begeleiding richt zich op motorische problemen. Met motoriek wordt het samenspel van lichaamsdelen bedoeld. Er worden vaak twee vormen onderscheiden; grove en fijne motoriek.
Bij grove motoriek gaat het om de grote, grove bewegingen die je met je lichaam maakt. Enkele motorische vaardigheden die hierbij horen zijn; rennen, springen, klimmen, gooien, vangen en rollen. Deze motorisch vaardigheden zullen vooral centraal staan bij de lessen lichamelijke opvoeding of op het spelen op het schoolplein.
Bij fijne motoriek gaat om kleineren bewegingen die je met je handen en vingers maakt om een voorwerp te grijpen of te manipuleren. Kleine motorische vaardigheden die hierbij horen zijn; tekenen, schrijven, knippen, zagen of schroeven.
Het algemene doel van motorische remedial teaching is in eerste instantie het verbeteren van motorische vaardigheidsniveau. Daarbij zal al snel ook het emotioneel welzijn van het kind aan de orde komen. Beide elementen kan in kaart gebracht worden met diverse onderzoeken. Uiteindelijk gaat het erom een didactisch antwoord te geven op ontwikkeling- of leerachterstand van kinderen, waarin de leerlingen, die een motorische achterstand hebben, te helpen bij het komen tot het vaardigheidsniveau van hun klasgenoten. Als motorisch remedial teacher zet ik me graag in voor een plezierige beweegwereld, een heel leven lang.