Zorg

 

Persoonlijke begeleiding voor particulieren, gezinnen, onderwijs of bedrijven.

Psychomotorisch Therapie

“Bewegen tussen de oren door te bewegen”

Bewegen tussen de oren door bewegings- en lichaamsgerichte interventies, vormt een basis voor psychomotorische therapie (PMT).  Psychische thema’s die aan de orde kunnen komen zijn onder andere:

  • Omgaan met stemming en emotie
  • Ingrijpende levensgebeurtenissen
  • Eetstoornissen
  • Verslaving
  • Negatief zelfbeeld en gedrag
  • Autisme en ADHD
  • Omgaan met chronische klachten
  • Omgaan met beperking of handicap

Daarbij zijn zowel kinderen als volwassenen welkom. Gezinsbegeleiding is ook mogelijk. Mocht je meer willen weten, neem dan gerust contact met mij op en dan leg ik je in een gratis kennismakingsgesprek (30 min) graag uit wat eventuele mogelijkheden zijn.

Mentale weerbaarheid training – “beweeg me”

Doel: ondersteuning van kinderen die mentale klachten ondervinden.

Doelgroep: Kinderen die mentale klachten ontwikkelen. Variërend in de leeftijd van brugklas tot examenklas (mavo, havo, vwo). 

De reeks bestaat uit 6 tot 8 bijeenkomsten en hebben een aantal thema’s, waarvan, afhankelijk van de behoefte van leerlingen, één of meerdere thema’s per bijeenkomst aan zal worden besteed. Het betreft onderstaande thema’s:

  • Waarneming / zelfbeeld
  • Eenzaamheid  / samen
  • Werkdruk / stress / ontspanning
  • Relaties en omgaan met conflicten
  • Motivatie / jouw dromen
  • Zelfvertrouwen / zelfliefde 
  • Eigen (veer)kracht / preventie

Naast bovenstaande thema’s zal er worden gewerkt met een vaste systematiek, waardoor de mogelijkheid wordt gecreëerd om inzicht te krijgen in gedachtepatronen en te laten oefenen met emotieregulatie. Daarbij kunnen ook enkele inzichten vanuit rationeel emotieve therapie (RET) worden meegenomen. Tot slot zullen er ook fysieke activiteiten plaatsvinden om de bijeenkomsten dynamisch en interactief te maken. Daarbij zullen ook enkele vormen van psychomotorische therapie (PMT) worden meegenomen. Door juist samen in de groep met elkaar aan de slag .

“Kracht met interne macht” 

Motorisch Remedial Teaching (MRT)

 

Ongeveer 10% van de bevolking heeft te kampen met motorische problemen (Mulder, 2009).  Motorisch Remedial Teaching/ Begeleiding richt zich op motorische problemen. Met motoriek wordt het samenspel van lichaamsdelen bedoeld. Er worden vaak twee vormen onderscheiden; grove en fijne motoriek. 

Bij grove motoriek gaat het om de grote, grove bewegingen die je met je lichaam maakt. Enkele motorische vaardigheden die hierbij horen zijn; rennen, springen, klimmen, gooien, vangen en rollen. Deze motorisch vaardigheden zullen vooral centraal staan bij de lessen lichamelijke opvoeding, het spelen op het schoolplein of bij bewegingscultuur buiten school. 

Bij fijne motoriek gaat om kleineren bewegingen die je met je handen en vingers maakt om een voorwerp te grijpen of te manipuleren. Kleine motorische vaardigheden die hierbij horen zijn; tekenen, schrijven, knippen, zagen of schroeven.

Het algemene doel van motorische remedial teaching is in eerste instantie het verbeteren van motorische vaardigheidsniveau. Daarbij zal al snel ook het emotioneel welzijn van het kind aan de orde komen. Beide elementen kan in kaart gebracht worden met diverse onderzoeken. Uiteindelijk gaat het erom een didactisch antwoord te geven op ontwikkeling- of leerachterstand van kinderen, waarin de leerlingen, die een motorische achterstand hebben, te helpen bij het komen tot het vaardigheidsniveau van hun klasgenoten. Als motorisch remedial teacher zet ik me graag in voor een plezierige beweegwereld, een heel leven lang. 

Wilt u meer weten of heeft u interesse in een van de bovenstaande diensten? Neem dan contact met mij op per mail naar maarten@movememore.nl